2 stappen (die werken!) om je podium te pakken zonder trucjes

Het is een jaar of 40 geleden. Ik geniet enorm van het spelen van blokfluitmuziek en kan er helemaal in op gaan. Mijn grote blokfluit held is Frans Brüggen. Zijn lp’s draai ik grijs en ik probeer alle nootvariaties na te spelen. Frans Brüggen nodigt me uit door zijn muziek om het podium te pakken.

Blokfluit

Daar zit ik dan op dat podium met mijn blokfluit. Mijn leraar doet ook mee. Dat geeft me steun, want spannend is het wel. Maar zodra de eerste tonen klinken, zit ik in de muziek en gaat het haast vanzelf. Er volgen meer uitnodigingen voor concerten. Ik vind het zo bijzonder om mensen te laten delen van prachtige muziek die mijn hart beroert. Er is niks anders meer dan alleen die muziek als ik op dat podium zit.

Helden

Wie zijn mijn helden? Als eerste Frans Brüggen met zijn mooie klanken. Ik verlang er naar ook zo mooi te spelen als hij. En dan niet alleen op mijn eigen kamer. Alleen voor de man met het hondje die buiten bij de lantaarnpaal staat te luisteren naar mijn muziek … Nee, voor een groter publiek, dat klapt na afloop en blij is. Gelukkig is daar ook mijn blokfluitleraar. Hij heeft me zetjes gegeven en gezorgd voor podiumuitnodigingen.

Angstdromen

De stimulans van mijn helden heb ik nodig, en daardoor durf ik dat podium te pakken. Want natuurlijk heb ik angstdromen waarin ik de verkeerde fluit meeneem, valse noten blaas, te vroeg inzet, het publiek wegloopt, of de dirigent mij weg dirigeert. En vlak voordat het concert begint, gieren de zenuwen door mijn lijf en wil ik vluchten, me verstoppen voor de dirigent of mijn partij aan een andere musicus geven.

Wat wil jij heel graag laten horen?

Ik wil echter zo graag mijn muziek spelen en anderen daarvan laten genieten, dus ga ik door. En jij? Wat beroert jouw hart? Wat wil jij heel graag laten horen aan anderen? Waarmee kun jij zo goed anderen helpen?

Ik ben uiteindelijk geen muziekdocent geworden. Dus ik kan je niet helpen aan een muziekpodium ;-). Maar wel kan ik jou stimuleren een ander podium te pakken [of dat opnieuw te doen of nog meer te doen vanuit wie jij bent]. Een podium waarop jij jouw boodschap gaat brengen aan 2, 4, 6, of willekeurig hoeveel mensen, in een training.

Pak je podium! Telkens weer.

Ja, het is spannend. Je kent vast die stemmetjes die zeggen: “Wie zit er op mij te wachten? Wat heb ik nou toe te voegen? Ik kan dit niet. Ik weet niet genoeg. Waar moet ik beginnen? enz. enz.” Die stemmetjes willen je beschermen. Ze laten je trucjes gebruiken, zoals heel veel kennis delen,  zelf hard werken in plaats van je deelnemers, 60 (oké, 30) PowerPoint sheets maken. Vroeger was die bescherming misschien nodig, maar nu niet meer. Zie het als een oud gevoel dat jou weg wil houden van spannende dingen, omdat dat onveilig zou zijn, terwijl er nu ook andere opties zijn. Ja, het is spannend, maar jij kunt dit. Jij, zoals jij bent!

Hoe dan? [stap 1]

Voel als eerste het verlangen in je hart. Het verlangen dat sterker is dan de angst. Dat verlangen dat anderen wil helpen, ze verder wil brengen en laten groeien. En dan niet zomaar anderen, maar je favoriete klanten. De mensen die jij het allerbeste kunt helpen, de mensen die zitten te wachten op jou. Zie het voor je. Zij zitten in de zaal en jij bent er voor hen. Wat ga je ze vertellen? Draai een filmpje af in je hoofd en schrijf je ideeën op. Jij bent nu dus gewoon gestart. Cool! Dit is stap 1.

Hoe dan? [stap 2]

Het lijkt me gaaf je te steunen en zetjes te geven, zoals mijn muziekleraar dat deed bij mij. Ik doe dat tijdens de masterclass “Boeiend online trainen” op 6 of 7 juli a.s. Je gaat ontdekken hoe jij je podium kunt pakken, online óf offline, en gelijk vanaf het begin de aandacht weet te vangen van je publiek.

Dit is mijn missie: dat jij die stap zet om te delen wat in je hart leeft en dat doorgeeft aan anderen en van betekenis bent voor hen. En hoe gaaf is het om dat te doen in een training? Zet dus ook stap 2 en doe mee met de masterclass “Boeiend (online) trainen”.

Mijn helden van nu zijn mijn klanten die het podium pakken. Die trainingen geven aan hun favoriete klanten over onderwerpen waar hun hart ligt. De stemmetjes verschijnen soms, ze horen ze, maar ze luisteren naar wat ze echt willen en houden zich niet klein. Blijdschap en vreugde borrelen omhoog, omdat ze doen waar ze écht blij van worden. En het kan niet anders dan dat ze daarmee hun publiek raken. Wil jij zo’n held zijn? Zet deze 2 stappen. Ze werken!

Bouw boeiende online trainingen
vol interactie en verbinding met je deelnemers.

Ontvang op onregelmatige basis nieuwe inspiratie
in je mailbox!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Totus Training draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches