3 verrassend simpele tips om jezelf te presenteren op een netwerkbijeenkomst

Ben jij van plan dit jaar meer zichtbaar te zijn en achter je bureau vandaan te komen? Netwerken is een prima manier daarvoor. Dus, trek je jas aan en ga de deur uit.

handgeven

Ja, maar …
“Ik vind het best lastig om zomaar op iemand af te stappen.”
“En ik weet niet zo goed wat ik dan moet zeggen.”
“Ik heb het veel te druk met …”
Herken je die stemmetjes in je hoofd? Misschien zeggen ze nog wel meer tegen je:
“Het heeft toch geen zin.”
“Mijn doelgroep komt niet op netwerkbijeenkomsten.”

Je bent echt niet de enige die last heeft van stemmetjes. Vraag andere ondernemers maar eens. Ernaar luisteren betekent echter dat er niets veranderd. Prima. Wil je toch achter je bureau vandaan komen, dan help ik je met simpele tips op weg. Ga je mee?

Tip 1 Zorg voor meer zichtbaarheid

We gaan een som maken:
Welk rapportcijfer geef jij voor de kwaliteit die jij levert? Je bent goed in je vak en blijft je daarin ontwikkelen. Dus met die kwaliteit zit het wel goed. Toch?
Welk rapportcijfer geef jij voor je zichtbaarheid? Uh …
De som: kwaliteit x zichtbaarheid = succes.
Wat is dan jouw uitkomst?

Kwaliteit x zichtbaarheid = succes
Voorbeeld: je geeft je kwaliteit een 8 en je zichtbaarheid een 5. Je succes is dan 40.
Hoe kan jij jouw succes vergroten? Hoe maak jij van die 5 voor zichtbaarheid een 7 of een 8? En daarmee van jouw succes 56 of 64?

Dingen waar je goed in bent, zijn je talenten en kwaliteiten. Daarvan word je enthousiast en gaan je ogen sprankelen. De ander wordt nieuwsgierig en wil meer van je weten. Laat zien wie je bent, vertel erover. Word zichtbaar.

Je kunt natuurlijk je kwaliteit verhogen van een 8 naar een 9. De uitkomst wordt dan 9 x 5 = 45. Ook mooi, maar zichtbaarheid verhogen heeft meer effect. Bescheidenheid maakt je onzichtbaar en je succes veel lager dan nodig is.

Tip 2 Heb een korte, krachtige boodschap

Ik zal nog even wat meer vertellen over mijzelf en wat ik doe. “Ja, ik ben trainer en coach en ik geef communicatie trainingen en ik coach mensen. Dat heb ik eerst vooral in de zorg gedaan en nu werk ik met ondernemers.”

Enig idee wat ik doe? Ken je iemand voor wie het interessant is wat ik doe? Waar kan ik die persoon dan bij helpen? Conclusie: niet echt een volledig verhaal. Wat moet ik dan vertellen?

Ik geef je de ingrediënten van een korte, krachtige boodschap:
WAT doe je?
Voor WIE?
Welk RESULTAAT levert dat op?

Ga hiermee aan de slag. Het is een startzin waarmee je op een netwerkbijeenkomst kort en krachtig een antwoord kunt geven op de vraag: “Wat doe jij?” En, als het mensen aanspreekt gaan ze je daarna vragen stellen. Ga je zin testen. De ander beslist uiteindelijk of die goed is en aantrekkelijk.

(Als je wilt weten wat ik doe en dan niet zo vaag als hierboven staat, lees deze tekst. En, uiteindelijk bepaal jij of mijn zin goed is.)

Tip 3 Kweek sympathie

Je bent op die netwerkbijeenkomst en met wie zal je gaan praten? Je kijkt om je heen en haalt eens diep adem …
Het verrassende antwoord is: het maakt niet uit met wie je praat.
Schuif gewoon aan bij iemand. Misschien heb je net iemand gesproken die op zoek is naar een filmmaker. En nou sta jij ineens met een filmmaker te praten. Kun je ze mooi aan elkaar koppelen.

Nog een tip: deel zoveel mogelijk gratis kennis. Heb je een artikel geschreven over iets waar je gesprekspartner tegenaan loopt? Stuur het hem. Als je deelt, ga je ontvangen.

Vraag jezelf af: hoe kan ik sympathie kweken?

Gouden tip: netwerken draait niet om jou, maar om de ander!

Oftewel, netwerken is ‘geven’ en ‘verbinden’. Richt je op de ander, stel vragen aan de ander en bedenk wat je voor die ander zou kunnen betekenen en met welke persoon uit jouw netwerk je hem/haar kan verbinden.

Val op door jouw manier van communiceren.

Dit artikel ging over jezelf presenteren in een netwerkgesprek: 1-op-1. Voor je het weet, staan er zomaar meer mensen om je heen die geïnteresseerd luisteren naar jouw verhaal. Je praat dan al 1-op-meer. De stap van 1-op-1 naar 1-op-meer is helemaal niet zo groot als je misschien denkt.

Wil je doorpraten hoe dat werkt voor jou? Neem contact met me op of bel me op 06-16260137. Ik help je graag!
 
Wil je eerst zelf aan de slag? Dat kan via mijn gratis e-book met tips om jezelf te presenteren, toepasbaar zowel in 1-op-1 gesprekken als in groepen. Veel plezier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *