Zelfverzekerd een training geven

5 ideeën om een mislukte training te voorkomen

In mijn mailbox vind ik deze vraag: “Hoi Iene, Hoe ga je om met spanning als je een training geeft? Want ik geef trainingen om er mijn brood mee te verdienen en heb de inkomsten die ik ermee verdien simpelweg hard nodig. Het risico op een “mislukte training” en het verliezen van een klant (of erger nog: een klant die zijn/haar geld terugvraagt) zorgt bij mij voor ongezonde spanning.

Spanning die mijn creatieve proces in de weg zit. Hoe ga ik hiermee om? Uit het leven gegrepen. Ik weet niet in hoeverre jij deze situatie kent, maar tot op zekere hoogte speelt dit denk ik bij veel zelfstandige trainers. Ik ben benieuwd naar je antwoord 🙂.”

Dit gaat me echt aan het hart

Wellicht herken jij ook iets uit deze vraag in de mail. En ben jij ook een coach of adviseur die trainingen geeft of binnenkort wil gaan geven. En wil je ook zeker niet het risico lopen op een “mislukte training”. Daarom schrijf ik er een blog over. Dit gaat me echt aan het hart.

Want ik zie een coach die veel kan betekenen voor anderen. Maar die onzeker is en spanning voelt als ze een training geeft. Die zich laat leiden door angst. Angst om te falen, te mislukken en klanten te verliezen. En deelnemers voelen dat feilloos aan en vinden je (onbewust) minder geloofwaardig. Een selffulfilling prophecy dus. Zo jammer!

Ongezonde spanning

Kijk, een beetje spanning voor een training is logisch. Dat heb ik ook. Je weet vooraf nooit hoe het gaat lopen en hoe deelnemers reageren. Maar ongezonde spanning verlamt je en je zegt misschien dingen die je helemaal niet wilt zeggen, je ratelt maar door en bent na afloop uitgeput. En het belangrijkste is dat je je deelnemers compleet uit het oog verliest, waardoor zij uiteindelijk niets leren en misschien zelfs hun geld terugvragen. Brrr.

Het belangrijkste heeft zij al gedaan

In dit blog geef ik een paar ideeën om met deze onzekerheid en ongezonde spanning om te gaan. En het belangrijkste heeft zij al gedaan. Dat is de vraag stellen! Stoer om deze kwetsbare vraag op papier te zetten en zo in het LICHT te brengen 🌞.

Een vraag stellen is dus helpend, want daardoor ontstaat in je brein ruimte voor nieuwe manieren om ermee om te gaan. Je doorbreekt de cirkel van piekergedachten en ziet weer mogelijkheden. Yes.

Disclaimer

Nog even vooraf. Wellicht vind je de ideeën die ik hieronder noem hele grote open deuren. En weet je dit allang. Nou, dat is mooi. Maar, als je tot zover bent gekomen met lezen, herken je dus wel iets van de vraag die ik kreeg. Dan nodig ik je uit om met deze ideeën, die je allang weet, ook iets te gaan DOEN. Pas dan gaat er namelijk iets veranderen. Dus, kom ook in actie.

5 ideeën om een mislukte training te voorkomen:

  1. Bepaal vooraf heel helder samen met je opdrachtgever of potentiële deelnemers het DOEL van de training. De kans dat je training niet in de smaak valt, wordt zo een heel stuk kleiner.
  2. Merk je tijdens de training dat het DOEL toch niet helemaal aansluit bij de werkelijkheid van dat moment, communiceer daarover met je cursisten. Ga in gesprek over wat ze willen bereiken en overleg hoe jullie dat voor elkaar krijgen. Ga echt SAMEN werken met je deelnemers om het doel te bereiken.
  3. Ga terug naar je VERLANGEN. Waarom wil je die training geven? Wat heb jij te bieden? Wat moeten veel meer mensen weten? Voel dat verlangen. Sta daar weer bij stil. Je doet het niet alleen om je brood te verdienen. Toch?
  4. Wat geloof jij over de WAARDE van jouw training? Jouw overtuiging heeft namelijk heel veel te maken met jouw gevoel van zekerheid. Voel jij je zeker over wat je te brengen hebt, dan voelen jouw deelnemers dat ook. En dat geeft hen ook het gevoel dat zij kunnen veranderen. Jouw zekerheid geeft hen zekerheid.
  5. Bedenk eens welke OVERTUIGING jij over geld hebt. Femke Hogema beschrijft in haar boek ‘Winstgevende Plannen’ deze 5 actiestappen om de juiste moneymindset te creëren: 1) Wat geloof jij over geld? Welke boodschappen kreeg jij vroeger over geld? 2) Kun je daar begrip voor creëren? 3) Daag vervolgens die overtuigingen uit. 4) Formuleer nieuwe, ondersteunende gedachten en 5) integreer die.

Ik hoop dat jij ook iets hebt aan deze 5 ideeën om een mislukte training te voorkomen. Bij welk idee is voor jou de meeste winst te behalen? Schrijf die op, voel wat het precies is wat jou tegenhoudt en ga er heel concreet mee aan de slag. Want alleen dit lezen zorgt niet voor het zomaar, ploep, verdwijnen van spanning en angst. Kom dus echt in actie.

Laatste opzwieper 💛

Heb je vooral geldzorgen en zit jouw ‘winst’ bij idee 5 dan wil ik je dit meegeven: zorg ervoor dat je basis op orde is, zodat een “mislukte training” je niet direct in financiële problemen brengt. En koop het genoemde boek of leen het uit de bieb. Ik ben niet de financiële expert om je ook hierbij te helpen. Dan verwijs ik je graag door naar een collega ondernemer.

Wil je doorpraten over de andere ideeën en dus ook jouw vraag in het licht brengen (net als de mailschrijver)? Plan dan een gezellig en zinvol gesprek met mij. Ik stel je verdiepende vragen, zodat je er achter komt wat jou precies in de klem houdt en je zicht krijgt op wat jij te doen hebt in jouw specifieke situatie. Heel praktisch en concreet.

Want het is echt heel erg jammer als jij jouw belangrijke boodschap niet deelt met de wereld. Zet dus die volgende stap, waardoor jouw creatieve brein weer ‘aan’ gaat en je geniet van je trainingen. Samen met je deelnemers 🙂. Je kunt het.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Totus Training draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches