Zelfverzekerd een training geven

De belangrijkste voorwaarde voor het realiseren van jouw training

Zie je jezelf nog zitten in de schaduw voor je tent in die lekkere campingstoel? Of al wandelend door de bergen met die prachtige vergezichten? Of op je rug liggend in het koele water van de rivier? Je zag hét toen helemaal voor je. Na de vakantie ga ik die nieuwe training geven. Echt. Eindelijk. De ideeën ploppen op. De tijdsplanning moet zeker lukken. En je klanten zitten op jouw training te wachten. Dat weet je gewoon.

Dat doet zeer

Inmiddels ben je al weer een tijd thuis na een heerlijke vakantie. De plichten roepen en de dagelijkse hectiek slokt je alweer helemaal op. Je tijdsplanning voelt niet meer realistisch. Je dagen zitten vol en dat doet zeer. Je wilt zo graag. Je hebt de ideeën. Alleen de tijd ontbreekt je. Het gaat ‘m niet worden, denk je. Best zuur.

Waarom wil je het?

Waarom wil je het ook al weer zo graag? Kun je dat nog voelen? Ga nog eens terug naar die campingstoel, de bergen of die koele rivier … Kun je het gevoel weer oproepen dat je toen had? Misschien kost het even een paar minuten. Neem de tijd. Jij kunt daarvoor kiezen. Niemand verbied je om even je ogen te sluiten en weer naar dat moment terug te keren. Toch ;-)?

Schrijf het op

Voel je het weer? Gaaf! Het kan helpen om even op te schrijven waarom je zo graag die training wilt geven. Is het omdat je het super leuk vindt om je kennis te delen en te zien dat je cursisten ermee aan de slag gaan? Of wil je heel graag mensen helpen met dat wat voor jou zo simpel is? Of voel je iets in je hart zich roeren als je denkt aan de problemen van je klanten? Wat is het voor jou? Schrijf op.

Voel je het weer?

En nu je het opgeschreven hebt, hoe is het nu met jou? Voel je weer die borrel in je buik? Die ZIN om echt die training te geven? Yes! Dit is de belangrijkste eerste stap. De eerste voorwaarde voor het realiseren van je training: die borrel in je buik, die ZIN om je deelnemers te helpen met jouw kennis en gave ideeën.

Praktisch en concreet

Ik heb in mijn vakantie een heerlijk praktisch boek gelezen. Lekker onder de bomen in zo’n lekkere campingstoel 🙂. Het is het boek De Ladder van Ben Tiggelaar. Het gaat over gedragsverandering. Hij zegt: “Een geweldig plan dat je niet uitvoert, is evenveel waard als géén plan.” Dus, als jij dat geweldige plan om jouw waardevolle training te geven niet uitvoert, is het alsof je géén plan hebt. Bam, lekker dan.

In dit blog help ik je om jouw trainingsplan praktisch en concreet te maken aan de hand van De Ladder.

Een Ladder met drie treden

Je kunt De Ladder zien als een algemeen stappenplan dat je persoonlijk kunt invullen. Als je dit goed doet, maak je veranderen minder moeilijk. Stel je een ladder voor met drie treden …

  1. De bovenste trede is het DOEL dat je nastreeft. In dit geval: jouw geweldige training x geven op datum y.
  2. De middelste trede is het GEDRAG dat nodig is om dat doel dichterbij te brengen. In dit geval bijvoorbeeld: alvast je favoriete klanten uitnodigen voor jouw mooie training.
  3. De onderste trede is de SUPPORT, technieken die gedrag op gang helpen en houden. In dit geval bijvoorbeeld: vraag een vriendin om jou aan te moedigen bij het uitvoeren van het nieuwe gedrag. “Zeg, heb jij je favoriete klanten al gebeld en uitgenodigd? Ja? Top, je bent een kanjer! Nee? Hum, wanneer ga je dat doen?” Zo is je vriendin je supporter en stok achter de deur.

En nu jij

Zie je de weg voor je? Zijn de ideeën weer tevoorschijn gekomen? Maak het concreet en werk de treden uit. Vind je het wellicht toch lastig om te starten en in beweging te komen (én te blijven 😉)? Ik ben graag eventjes je supporter in een gratis inspiratiegesprek. Voel je welkom.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Totus Training draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches