Doodmoe na het geven van een training? Stop dan hiermee.

Je wordt gevraagd om een workshop te geven. Cool, denk je. Je hebt er echt zin in en er komen al wat ideeën naar boven drijven. Maar hoe dichter de datum van die workshop nadert, hoe meer je de druk voelt stijgen. Allerlei stemmetjes komen tot leven in je hoofd:

Had ik maar nooit ‘ja’ gezegd.
Weet ik eigenlijk wel genoeg?
Is mijn verhaal waardevol of zitten ze straks allemaal te geeuwen?
Waar laat ik mezelf trouwens als ik straks voor die groep sta?
Was het maar alvast voorbij …

Je spreekt jezelf streng toe en probeert weer te voelen hoeveel zin je er in had. Je pakt nog even een kop thee en een stuk chocola en hupsakee, je gaat aan de slag:

 

1. Je studeert eerst maar eens een poos, want je moet op elke vraag een antwoord weten. Heerlijk je verdiepen in je eigen vakliteratuur. Daardoor heb je uiteindelijk te weinig tijd om je training voor te bereiden. Maar oké, je hebt tenminste wel antwoord op alle vragen die niet worden gesteld. Dat geeft een goed gevoel. Toch?

2. Dan is het zover en je maakt het iedereen in de groep naar de zin. Ja hoor, koffie tussendoor pakken is prima. Oh, je hebt een belangrijk belletje? Geen probleem. Je wilt eerder stoppen? Dat is goed. Jij wilt juist langer doorgaan? Dan blijf ik nog wel even.

3. Je doet die andere trainer na bij wie je ooit een gave training hebt gevolgd en gaat ook, schijnbaar nonchalant, op het puntje van de tafel zitten. Maar jouw benen zijn een heel stuk korter dan die van de trainer die je zo bewondert. Je bent dus meer bezig om niet van die tafel te vallen dan met de groep.

Dit noem ik trucjes. Je moet er vast ook om lachen ????. Best logisch dat je zomaar dit soort dingen gaat doen. Want elke keer word je weer beoordeeld als trainer. Door de groep én door jezelf. Trainen is dus nogal spannend. Het lijkt daarom lekker veilig om dit soort dingen te doen (en natuurlijk niet zo erg als ik ze omschrijf ;-)).

Je voelt ergens heus wel dat dit niet werkt. Je merkt ook dat je zo niet echt verbinding krijgt met je deelnemers. Hoe kan het anders?

Jij wilt dat je deelnemers open staan voor wat je zegt. Dat ze gaan toepassen wat je ze leert. En, je wilt zelf met energie en een positief gevoel uit de training komen.

Zo doe je het zonder trucjes. Een aantal geheel vrijblijvende tips:

 

1. Verplaats je voor de training al in je deelnemers. Waar lopen zij precies tegenaan? Vraag het ze desnoods ;-). Een slimme manier om dat te doen is ze een intakeformulier te laten invullen of nog beter: bel ze op! Dan hoef je zelf ook alleen maar op die ene vraag een antwoord te hebben. Dat scheelt een hoop tijd. En om die vraag heen bouw je je verhaal. Je krijgt gegarandeerd tevreden publiek.

2. Bepaal hoe jij het wilt. Vertel deelnemers aan het begin van de training dat ze niet naar jou hoeven te luisteren: je wordt toch wel betaald ;-). En wat mailtjes, koffie en belletjes betreft? Vertel aan het begin je regels. Deelnemers vinden het heerlijk dat jij als trainer de leiding neemt. Dan is het maar duidelijk. Zowel offline als online werkt dit geweldig!

3. Wees jezelf. Grrr … zo’n tip waar je niks mee kunt. Über zweverig en vaag. Hoe dan? Nou gewoon. Wil jij graag op het puntje van de tafel zitten? Helemaal prima. Wil jij liever ijsberen over het podium? Ook oké. Een stift in je handen? Als jij je maar prettig voelt en je niet meer bezig bent met jezelf een houding te geven. Want zodra je niet meer bezig bent met jezelf, dan heb je aandacht voor je publiek. En precies dat is wat zij willen: echte aandacht.

Als jij nu denkt dat ik jou dus heel precies ga vertellen wat jij moet doen om te trainen zonder trucjes, dan moet ik je teleurstellen. Nee, natuurlijk doe ik dat niet! Ik heb geen lijstje met gedragsregels voor je. Dan zou ik namelijk in dezelfde valkuil van trucjes plonzen. Die gaan niet werken.

Ik help je te handelen vanuit jezelf, vanuit jouw inzichten, jouw vermogen, zodat je bij jezelf blijft en zo vanuit vertrouwen en zekerheid je boodschap brengt. En niet een riedeltje dat een ander heeft opgesteld, zelfs niet een riedeltje dat ik voor jou bedenk ;-). En als jij vanuit jezelf handelt, raak je de ander en gebeuren er magische dingen.

PS Op dinsdag 1 september a.s. start weer de 7-daagse Trainen zonder trucjes. Deze 7-daagse maakt van jou een trainer die heel goed weet wat wél werkt en die zichzelf durft te laten zien.

Na deze 7 dagen heb jij op 1 A-4 jouw uitgewerkte reddingsplan staan. Je weet precies wat jij gaat doen, waardoor je gelooft in je verhaal en in jezelf.

Deze 7-daagse is gebaseerd op meer dan 15 jaar trainen en coachen én zelf afrekenen met trucjes.

Dus schrijf je in en doe mee aan deze 7-daagse online training. Ik zie je heel graag daar.

Bouw boeiende online trainingen
vol interactie en verbinding met je deelnemers.

Ontvang op onregelmatige basis nieuwe inspiratie
in je mailbox!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *