Handig: ga spelen, juist als je je onzeker voelt als trainer. Ik vertel je hoe - Totus Training

Handig: ga spelen, juist als je je onzeker voelt als trainer. Ik vertel je hoe

Trainen kan zo serieus zijn. Een powerpoint met veel slides en een lange uitleg met groepsdiscussie. Je deelnemers doen veel kennis op. Maar kunnen ze het ook echt toepassen na afloop? Ik vraag het me af. Daarom zeg ik vaak tegen mijn klanten: Ga spelen! Maar vinden ze dat dan niet kinderachtig?, krijg ik gelijk terug.

Vooroordelen

Mijn deelnemers komen niet om te spelen, zeg jij misschien ook wel. Ze willen serieuze inhoud en echt aan de slag. Spelen is jammer van de tijd. Ze willen alles eruit halen wat er in zit. We gaan toch geen spelletje Rummicub doen met elkaar? Dáár betalen ze toch niet voor?

By the way … wat zou het opleveren om eens een spelletje Rummicub te doen in je training? Iedereen is even bezig met iets totaal anders. Dat is heel erg goed voor je brein. Je gedachten kunnen even afdwalen. Heel handig, want daarna kunnen je deelnemers beter nieuwe dingen leren. Dus …

Ga spelen in je training 😊

Ik geef je 3 manieren die ik zelf heb toegepast mét resultaat:

  1. Een speelse uitleg van theorie

Ik wil een model uitleggen dat mijn deelnemers helpt om werkvormen te maken voor hun eigen training. Ik kan natuurlijk kiezen voor de traditionele manier van uitleggen. Maar dat doe ik niet 😉. Ik heb het model in stukken geknipt (zie de foto) en laat mijn deelnemers de stukken in de juiste volgorde leggen. Ze moeten met elkaar overleggen en zo bespreken ze spelenderwijs de theorie en dat heeft veel meer impact dan wanneer ze achteroverleunend-op-hun-stoel luisteren naar mijn uitleg.

  1. Eerst spelen en dan constructief aan de slag

In de online tijd gebruik ik Jamboard in een overleg met regiodirecteuren en andere hooggeplaatsten. Eerst maar eens oefenen met de digitale post-its, plaatjes en lettertypes. Heel even denk ik: ‘vinden ze dit niet kinderachtig?’ Maar gelijk merk ik wat een lol ze beleven aan dit online dollen. Ze lachen, maken opmerkingen naar elkaar en het lijkt wel of ze tikkertje spelen op het scherm. Spelenderwijs Jamboard ontdekken en vervolgens constructief op de volgende borden aan de slag met elkaar. “Normaal duren dit soort overleggen een hele middag en nu zijn we in een uurtje klaar! Met een beter én leuker resultaat!

  1. Eerst spelen en dan krachtig presenteren

Ik geef een train-de-trainer aan consultants. We doen een oefening om hun expressie op het podium te vergroten. Ik heb gewoon zin om dat buiten te doen. Dus wij met z’n allen naar de parkeerplaats. Ik vraag een liefhebber die wil starten met lopen alsof hij na het eten een wandelingetje maakt. Vervolgens sluit een ander aan en doet het loopje na, vergroot het uit en overdrijft. De voorloper neemt de uitvergrote en overdreven loop over en loopt even rond in die uitvergrote versie van zichzelf. Aansluitend geeft hij een korte presentatie. Een luid applaus volgt. Wat een krachtige presentaties worden er gegeven! En wat een plezier hebben we met elkaar 😊.

Toepassing voor jou

Spelen is dus niet dat iedereen ongeremd door de trainingszaal rent, zoals kinderen doen in een speeltuin. Jij hebt de lead als trainer en bedenkt vooraf wat je wilt bereiken met het spel. En spelen doe je al als jij de theorie eens op een andere manier gaat uitleggen, zoals ik bij manier 1 heb verteld.

Ga dus spelen

Ga spelen met de groep! Want spelen geeft ruimte voor vrijheid. Het zet je gedachten stop. Het helpt jou als je jezelf niet goed genoeg vindt, je didactische vaardigheden nog niet 120% op orde hebt en je voorbereiding niet perfect is. Als je toegeeft aan dat gevoel van niet goed genoeg zijn, dan verlam je en komt de training zeker niet uit de verf. Met ontevreden deelnemers als gevolg. En dat is wel het laatste dat je wilt. Ga dus spelen! Het levert blije deelnemers op die lekker aan de slag gaan en leren.

Zit jouw spelende kind nog wat verstopt ?

Als je een speelse vorm kiest, stop dat dus spel jouw gedachten van ‘ik kan het niet’. Het geeft vrijheid. Je training wordt leuker, boeiender en beter als jij je creativiteit aanzet. Zit jouw spelende kind nog wat verstopt? Plan een halfuurtje sparren met mij, dan verzinnen we samen een leuk spel voor jouw training.

 

Ontdek wat jij
nodig hebt om zelfverzekerd te trainen.

Ontvang op onregelmatige basis nieuwe inspiratie
in je mailbox!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Totus Training draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches