Hoeveel invloed wil jij?

Nieuw jaar. Nieuwe kansen. Eindelijk tijd voor die leuke wens-to-do’s!?

Het zou zomaar een goed voornemen kunnen zijn om daar in 2018 tijd voor vrij te plannen. Maar je weet vast ook wel dat al heel snel de waan van de dag er weer is met de bekende deadlines en race tegen de klok. De lijst met dingen die écht moeten wordt weer langer en je wensen verdwijnen in de kast. Zucht …

Ik herken dat. Mijn lijst met boeken die ik wil lezen is groter dan de hoeveelheid tijd die ik heb. Het is een formule waar ik het antwoord niet op kan vinden. Want steeds nam ik me voor er tijd voor te maken en het lukte minder dan ik zou willen. Net als vroeger bij wiskunde blokkeert er iets in mijn hoofd, ik kan dit gewoon niet oplossen.

Weet je, ik ga gewoon lezen in verloren uurtjes en dat ik dan lang over een boek doe en minder goed de kern ontdek, is dan maar zo. Het is niet anders.

Het is niet anders?? Is dat écht zo? Ik houd van keuzevrijheid en wil graag invloed hebben op de dingen die ik belangrijk vind.

Eind vorig jaar ben ik daarom gestart met een online snelleescursus van Breinessentials met leesopdrachten. Cool! Elke dag lees ik en heb in no-time een boek uit door enorme focus. Het ‘kost’ me maximaal 30 minuten per dag.

Wat levert dit mij op? Plezier en het gevoel grip te hebben op iets wat ik graag wil bereiken. Ik kan invloed uitoefenen op wat ik doe. Een overwinning op mezelf!

Het levert me nog meer op dan een goed gevoel. Want door wat ik lees gaan ideeën borrelen die ik uitwerk voor coachgesprekken, teamcoachsessies en trainingen. Ik zet de kraan open en het gaat stromen.

Bezig zijn met wens-to-do’s heeft effect op mijn ZIJN,
waardoor ik met meer gemak de gewone to-do’s DOE.

Misschien denk je, “Leuk verhaal, maar wat moet ik ermee?”. Goeie vraag!

Bedenk eens bij jezelf: Wat zijn mijn wens-to-do’s voor 2018? En, HOE ga ik ervoor zorgen dat ik ermee aan de slag ga én aan de slag blijf?”

Steven R. Covey zegt in ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’:
“Wij kunnen leren van onze ervaringen en van die van anderen. En dus kunnen we in principe met onze gewoonten breken”. Jij kan dat. Ik kan dat.

Daarvoor is het nodig om pro-actief te zijn en verantwoordelijkheid te nemen voor wat je belangrijk vindt.

Je kunt (blijven) zeggen:
• Ik kan er niets aan veranderen.
• Ik moet.
• Als ik maar…
Zolang je je hierop concentreert, ontstaat negatieve energie. Voel maar.

Reactieve mensen richten zich vooral op hun Cirkel van betrokkenheid. Zwakheden van anderen, problemen in de omgeving en omstandigheden waar ze niks aan kunnen veranderen. Ze voelen zich steeds meer slachtoffer.

Je kunt ook zeggen:
• Laat ik eens kijken naar alternatieven …
• Ik kan kiezen …
• Dat ga ik doen!
Wat voor gevoel geeft dat? Vast veel fijner. Je oefent in je vrijheid van kiezen. Je wordt anders, doet anders en groeit als persoon.

Pro-actieve mensen richten zich vooral op hun Cirkel van invloed. Ze spannen zich in voor zaken waar ze echt iets aan kunnen doen. Ze hebben een positieve energie die zich steeds verder uitstrekt en hun Cirkel van invloed vergroot.

Wat zeg jij tegen jezelf? 

Ik geef je een oefening die jou ook zou kunnen helpen om pro-actief bezig te zijn.

  1. Teken deze cirkels op een groot papier. Leg die op de grond.
  2. Ga in de Cirkel van betrokkenheid staan en voel naar welke situaties jouw aandacht gaat. Schrijf ze op.
  3. Ga in de Cirkel van invloed staan en voel op welke situaties jij pro-actief kunt gaan reageren. Stel het je voor en bepaal de eerste stap die je kunt zetten en zet die stap.

Hoeveel invloed wil jij? Laat jij je leiden door de waan van de dag met de bekende deadlines en races tegen de klok? Of, plan je tijd voor je wens-to-do’s waardoor je met meer gemak de gewone to-do’s gaat doen? Laat het in een reactie hieronder weten.

Voel je dat je ergens tegenaan loopt en weet je niet hoe je daar doorheen komt? Mail mij dan even. Dan denk ik met je mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *