Ik ben allergisch voor opschepverhalen ... - Totus Training

Ik ben allergisch voor opschepverhalen …

Bescheidenheid siert de mens”, ik ben het helemaal eens met deze quote. Of toch inmiddels niet meer helemaal 😉?

“Je mag rechtop zitten, jij bent de expert!”

Het is een jaar of 10 geleden en ik geef een train-de-trainer aan consultants. Ik vind het spannend. Bied ik wel voldoende waarde? Ik heb daarom een zeer doordacht programma gemaakt. Dus dat zit wel goed. Als feedback krijg ik onder meer deze opmerking: “Je mag rechtop zitten, jij bent de expert!” Huh, wat moet ik met deze opmerking? Op dat moment weet ik het niet zo goed. Ik, de expert? Maar er is nog zo veel wat ik níet weet!

ik hoef mezelf dus niet te verstoppen

Inmiddels ben ik mezelf wel als expert gaan zien. Maar dat zéggen of opschrijven is niet bescheiden, en dat hindert me. Bescheidenheid siert immers de mens?

Het gaat niet om mij”, is ook zo’n gedachte die regelmatig door mijn hoofd is gegaan. Soms nog wel eens. Maar nu ben ik me er van bewust en kan ik gewoon terugpraten tegen die gedachte. En blijf ik rechtop zitten of rechtop lopen. Het gaat namelijk óók om mij, om mijn expertise.

Rechtop zitten betekent nu voor mij dat ik er mag zijn en dat ik dus niet mezelf hoef te verstoppen. Gelukkig snap ik inmiddels die opmerking van 10 jaar geleden.

Maar ik ben allergisch voor opschepverhalen

Het tegenovergestelde van bescheidenheid is opscheppen. Ik ben liever bescheiden dan een opschepper. Ik ben namelijk allergisch voor opschepverhalen.

Van die story’s van ‘eerst kon ik iets niet en toen deed ik dat en dat en dat en kwam ik tot grote inzichten en nu ben ik enorm succesvol en verdien heeeel veel geld en als jij dat ook wilt dan leer ik jou 5 stappen om net zo succesvol te worden als ik’.

Grrrr …. het kippenvel kruipt langzaam vanaf mijn voeten omhoog… brrrr…

En er is nog een reden waarom ik liever niet opschep. Deze tijd is enorm lastig voor sommige ondernemers. Ik hoef daar niet over uit te weiden. Mijn hart gaat uit naar hen. Met mij gaat het goed, met mijn bedrijf gaat het goed. En dat zeg ik dus liever niet, vanuit bescheidenheid, en ook vanuit compassie met hen die het moeilijk hebben.

Bescheidenheid siert de mens

Toch vertel ik je nu over mijn expertstatus. En hoe goed het met mijn bedrijf gaat. Want “bescheidenheid siert de mens” is niet het hele verhaal.

Ik moet nu denken aan wat ik vaak mijn deelnemers vraag: hoe kun je bewegen binnen de polariteit, de tegenstelling van bijvoorbeeld perfectionisme en loslaten, angst en vertrouwen, egoïsme en kiezen voor jezelf? In mijn geval dus tussen bescheidenheid en opscheppen? Ja, Iene, hoe kun jij daartussen bewegen??

Ik heb hier geen zin in

Ik heb helemaal geen zin om deze coaching door mezelf te ondergaan. Ik zit wel prima in mijn rustige, uiterst bescheiden, warme dekentje. Maar dan word ik tijdens een blogwerkdag door schrijfcoach Paula Brummelkamp uitgedaagd om een opschepblog te schrijven. “Je doet dat veel te weinig, dat opscheppen. Je bent een voorbeeld van iemand die haar communicatie op orde heeft. En mensen weten je dus te vinden.” Hum, ja, dat klopt wel. Maar is dat zo speciaal??

Wat heb ik gedaan?

   1. Ik heb Marleen gevonden. Ik schrijf en film speciaal voor haar.
    Wie is Marleen? Marleen is mijn (fictieve) ideale klant. Marleen voelt verlangen om haar missie door te geven aan nog veel meer mensen, maar ze is bang om door de mand te vallen. Ze verlangt naar echtheid en is nieuwsgierig hoe dat voor haar werkt als trainer. Soms is Marleen trouwens een man, Martijn bijvoorbeeld.
   2. Regelmatig zichtbaar zijn op LinkedIn, YouTube en via mijn nieuwsbrief.
   3. Genieten van bloggen en vloggen 😊.
   4. Keuzes maken in het werk dat ik doe. En dus ook NEE zeggen tegen grenzeloze opdrachten.
   5. Met de tijd meegaan in alle nieuwe vormen van offline, online en hybride trainen en coachen.

    En oké 5b: gewoon mijn werk goed doen.

Succesformule

Dit is blijkbaar mijn succesformule. En die geef ik zomaar weg aan jou 😉. Dit is echt extreem waardevol. Ha ha, grapje. En toch ben ik ook heel serieus. Nu ik er zo over nadenk zijn deze 5 punten echt de kern voor mij geweest de afgelopen maanden en soms al veel langer. Zeker punt 5b doe ik misschien al mijn hele leven, of is dat heel erg opschepperig 😉?

En wat is het resultaat van deze 5 stappen? Ik word gebeld, gebeld en nog eens gebeld door potentiële klanten die op allerlei manieren en via allerlei wegen bij mij terecht komen. Soms voelt het alsof ze uit de lucht komen vallen, maar dat is absoluut niet zo. Ik richt mij op Marleen en Martijn, en vervolgens komen er ook andere opdrachten. Ik ben tenslotte trainer, coach en teamcoach en kan dus heel veel betekenen op diverse plekken.

Wat heb jij hier aan in deze mistige tijd?

Ook al twijfel je nog aan je eigen expertise, al praat je niet zo veel over je successen uit bescheidenheid: laat je licht schijnen. Schep op, naar je gevoel. Laat anderen weten dat je er bent, waar je goed in bent en wat je voor hen kunt betekenen.

Pas dan weten je klanten de weg naar je te vinden. Dan kun je je missie doorgeven aan nog veel meer mensen dan je nu bereikt.

Soms zie je de lichtjes zelf niet, maar kunnen anderen je erop wijzen. Paula gaf mij even een zetje om op te scheppen. Het geeft mij een gevoel van dankbaarheid dat ik jou ook gun 💛. Ik hoop dat ik met dit blog jou een zetje geef. Wat is jouw opschepverhaal? Wil je het met me delen?

PS 1 Wat zijn jouw lichtjes in de mist? Ik moet nu denken aan het gelijknamige lied gezonden door Matthijn Buwalda en Stef Bos. Je vindt het HIER >>

PS 2 Laat je licht schijnen. Schep op, naar je gevoel. Stop met twijfelen aan je eigen expertise. Dit e-book geeft je hup gelijk een boost aan zelfvertrouwen. Doe de oefeningen en shine 💡. Download het e-book HIER >>

 

Ontdek wat jij
nodig hebt om zelfverzekerd te trainen.

Ontvang op onregelmatige basis nieuwe inspiratie
in je mailbox!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Totus Training draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches