Online trainen: dit is mijn geheime bruistablet voor een energieke online training [deel 2]

Je zit denkbeeldig te staren naar die hoofden op het scherm. Je vraagt je af hoe je ervoor zorgt dat je gelijk vanaf de start verbinding voelt met die mensen. Offline vind je dat misschien ook wel eens lastig, laat staan online.

Want wat je wilt is dat iedereen gelijk geactiveerd is en benieuwd naar de rest van het programma. Toch? Maar online zie je het non-verbale en fysieke maar deels. Dus, hoe dan? Hoe houd je de energie erin en iedereen betrokken?

In mijn vorige blog kun je lezen waarom je eigenlijk online zou blijven trainen of juist nu daarmee zou starten.

In dit blog 5 helpende werkvormen als bruistablet voor een energieke online training:

 

1. Dit is een hele leuke werkvorm om hupsakee vanaf de start van je workshop, training of andere meeting iedereen erbij te betrekken.

Verander je inlognaam. Welk woord hoor je vaak van anderen over jou? Een woord dat jou typeert? En waar je blij van wordt? Rename jezelf met deze nieuwe naam.

Je ziet de prachtige namen hierboven: avontuurlijk, sprankelend, creatief, rust en gestructureerd. Kort vertelt iedereen het verhaal van de naam.

Resultaat is dat de deelnemers gelijk kort kennismaken met elkaar en met een blij gevoel de online training beginnen. En dat komt het leerresultaat ten goede.

Tip: laat je nieuwe naam staan. Weet je zeker dat je bij de volgende Zoommeeting gelijk vragen krijgt van de anderen over jouw mooie naam én dus contact maakt ;-).

2. Aan deze werkvorm zit nog een volgende vraag vast, als je een verdiepinkje wilt zakken.

Disclaimer: Doe het niet in minuut 2 bij een nieuwe groep. Anders zit je gelijk al samen in de kelder. Dat vindt niet iedereen even leuk ;-).

De vraag: ‘Dit woord geef je dus aan anderen, hoe kun je het aan jezelf geven?’ De deelnemers zijn vaak zó gericht op de ander dat deze vraag ze even stillegt ;-). Het gaat ineens over zelfzorg en over jou als trainer. Mooie verhalen worden gedeeld, verlangens geuit en diep ademgehaald. Nooit verkeerd om te doen … dat ademhalen  ;-).

Voorbeeld: Ik ben zelf het blauwe vakje met de naam ‘sprankelend’. Van dit woord word ik blij. Cool dat iemand dit woord een dag eerder over mij zegt. Hoe kan ik dus dit woord aan mezelf geven? Nou … ik heb weleens een volle agenda …en niet zoveel zin in sommige acties … Ah! Als ik mijn acties sprankelend doe, dan levert het een ander resultaat op, in ieder geval een ander gevoel, dan dat ik al worstelend de dag probeer door te komen.

Even wat boekenwijsheid tussendoor …

Tony Crabbe noemt dit in zijn boek ‘Nooit meer te druk’ de omkeringstheorie. Een volle agenda, niet al te leuke acties … Je kunt hier heel serieus mee omgaan en proberen je doel te bereiken en de resultaten op de lange termijn. Bla, bla, bla …

Maar je voelt je niet zo kalm en ontspannen en hebt gewoon geen zin.

Dan is het handiger om die serieuze motivatie om te keren naar een speelse, een vrolijke en sprankelende. Dan ben je gericht op plezier en prikkeling in het nu.

Dus stel ik mezelf de vraag: Hoe kan ik wat ik aan het doen ben op een luchtige, speelse, sprankelende manier doen? Dan gaat er bij mij iets AAN en begint het te borrelen en bruisen en bedenk ik zomaar deze werkvorm om te starten.

3. Maak samen een kunstwerk

Iedereen plakt een gekleurde post-it op de camera en zo hebben we een prachtig kunstwerk met elkaar gemaakt zoals je op de foto ziet. Waarvoor gebruik je dit?

  • Je kunt dit doen in een pauze, zodat iedereen ook even uit beeld is. Camera uitzetten kan natuurlijk ook, maar dit is veel creatiever ;-).
  • Je kunt het gebruiken bij stellingen. Ja – post-it weghalen. Nee – post-it laten zitten.
  • Bespreking in een groep. De 2 die praten halen de post-it weg en de anderen luisteren en zien alleen de praters. Dit geeft minder afleiding. (Handig bij de werkvorm Vissenkom, bijvoorbeeld, waarin je een dialoog faciliteert.)

4. Gebruik eindeloos post-its

Van alleen maar naar een scherm staren worden je deelnemers (en jij) toch een tikje gaar en hoor je ineens snurkgeluiden. Houd je deelnemers dus wakker en alert! Dit doe je zo: laat ze even iets tekenen, een woord opschrijven, een antwoord neerkrabbelen en tonen voor de camera. Door het te tonen, kijken de anderen heel bewust en is iedereen betrokken. Post-its zijn eindeloos toepasbaar en afwisseling werkt nu eenmaal altijd goed.

5. Gebruik Google documents

Maak vooraf een document aan met voor elke deelnemer een kolom en zet je vraag erboven. Deel de link van het document met de deelnemers en laat ze de antwoorden typen in hun eigen kolom. Je zult versteld staan van het resultaat! Ze zien elkaar typen en dat zorgt voor een enorme drive bij iedereen. Tip: check vooraf of iedereen een Google account heeft.

Voorbeeld: Ik heb de verschillende leerfasen uitgelegd en voorbeelden gegeven. Nu gaan de deelnemers dit toepassen voor hun eigen training en werkvormen verzinnen. Offline is dit vaak een best lastige opdracht. Maar online niet ;-). Het Google document is een soort snelkookpan die ervoor zorgt dat de ideeën razendsnel onder elkaar worden gezet. Heel gaaf om te zien.

In dit blog heb ik je een heel aantal ideeën gegeven om toe te passen in je eigen online training. Een mini train-de-trainer dus ;-). Veel plezier ermee!

>>>

Je begrijpt dat online trainen veel meer is dan zomaar losgaan met leuke (digitale) tools. Bedenk allereerst wat het DOEL is van je werkvorm en vertel dat aan je deelnemers. Dat kun je vooraf doen, maar ook nadat je de werkvorm hebt gedaan. Anders zou je zomaar het overkoepelende trainingsdoel kunnen missen en zijn je deelnemers alsnog hun energie kwijt.

Vraag aan jou: Hoe houd jij de energie erin tijdens je training? Dus wat is jouw geheime bruistablet?

>>>

Dit is de tijd om online te trainen. Vind je dit lastig? Je hoeft het niet alleen te doen. Het is volgens mij heel interessant om eens met mij te praten ;-). Ik geef je graag nog een zetje. Tot binnenkort! Via deze knop kom je in contact met mij

 

Bouw boeiende online trainingen
vol interactie en verbinding met je deelnemers.

Ontvang op onregelmatige basis nieuwe inspiratie
in je mailbox!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *