Online trainen: waarom zou je? [deel 1]

Je wilt met groepen werken en denkt: “Yes, het kan weer gewoon fysiek in een trainingsruimte. Ik begin dus niet aan dat online gedoe.” Ik snap dat. Het stond ook zeker niet op mijn verlanglijstje om te leren online te trainen. Ik houd veel te veel van persoonlijk contact. En dat kan niet online. Absoluut niet. Op geen en-ke-le manier.

De twinkeling in de ogen van een deelnemer als er een kwartje valt is niet te zien via een scherm en het proeven van de sfeer in de ruimte kan gewoon niet online. Punt. En ik denk er verder niet over na.

Tot Corona komt. Persoonlijk contact is ineens niet meer mogelijk. Bij de pakken neerzitten is een optie, en ja, dat heb ik wel een tijdje gedaan … daar kreeg ik bijna grijze haren van ;-).

Tot ik wakker word en ontdek dat er een speeltuin met nieuwe kennis, technieken en inzichten is geopend. Geweldig hoeveel er ineens wordt aangeboden om te leren live online te trainen. Mijn ogen gaan twinkelen. Ik doe mee, ik ga spelen en genieten.

Ik ontdek dat persoonlijk contact ook online mogelijk is. Dat online trainen helemaal geen gedoe is. Maar dat ik dat er zelf van gemaakt had. En dat er andere manieren zijn om die fonk bij de deelnemer te ontdekken.

Iets nieuws leren is leuk 😊!

 
Ik ontdek zelf weer dat iets nieuws leren super-leuk is. En dát is juist wat mij drijft als trainer. De ander nieuwe dingen leren en enthousiast maken om het met veel plezier toe te passen. Het stroomt weer bij mij, ideeën voor een eigen online training ploepen op en ja, er is ook nog vraag naar ;-). We gaan samen spelen en ontdekken.

Ik geef je 5 redenen waarom ook jij online zou trainen:


1. Het is goed voor het resultaat van je deelnemers
. Ik ben verrast dat deelnemers sneller resultaat behalen dan in een live training. Ze werken bijvoorbeeld samen in een Google document aan een opdracht, zien de ander typen en gaan daardoor zelf enorm versnellen. Heerlijk om te zien dat deelnemers elkaar zo aanzetten. Even achteroverleunen als trainer …

2. Het is goed voor het milieu. Deelnemers kunnen zonder allerlei rare stoffen uit te stoten aanschuiven in jouw virtuele trainingsruimte. Het scheelt veel reistijd en het maakt ineens niets meer uit waar jij je training geeft en dat trekt ook nog eens deelnemers uit alle hoeken van het land (én ver daarbuiten).

3. Het is goed voor jezelf. Ook jij hebt geen reistijd, dus je kunt in plaats daarvan vlak voor je training nog een boek lezen, onkruid wieden in je mailbox of een rondje hardlopen en gewoon je tenue-tje aanhouden. Ziet er lekker actiegericht uit. (Houd een knijper bij de hand voor de zekerheid …)

4. Het is goed voor je portemonnee. Het maakt niet uit wat voor haute couture broek, rok of Happy socks je aan hebt, als je bovenkleding er maar goed uitziet. Scheelt de helft aan kleding kopen dus! En dat dure luchtje kun je bewaren totdat Zoom ook de geurtjes overbrengt.

5. Het is goed voor je machtsgevoel. Jij hebt online de macht in handen, kunt microfoons uitzetten naar believen en zo deelnemers de mond snoeren. Dat zou je soms live ook wel willen met kletsende mensen. (Maar dan heb je alleen Ducttape in je tasje zitten.)

En ja, oké, je mist wel de gezellige kletspraatjes bij de koffie, de biologische lunch mét afterlunchdip, het oorverdovende applaus (via Zoom klinkt dat toch anders), de knuffels na afloop, de handgeschreven evaluatieformulieren, de rit naar huis met de muziek keihard aan en je eigen schorre stem die luidkeels meezingt, je huisgenoten die je in de armen sluiten na deze fysieke inspanning.

Maar je mist ook de file, de lege benzinetank, en de fiets, die anders gestolen zou zijn bij het station, staat gelukkig nog gewoon in je schuur …

>>>

Ik denk dat de wereld van trainen blijvend veranderd is. Live online trainen is niet meer weg te denken. Ik zie het persoonlijk als een waardevolle toevoeging naast fysieke trainingen. Hoe zie jij dat?

Mijn ervaring is dat live online trainen een leuk avontuur is en het heeft mij al veel energie gegeven om te kijken naar nieuwe mogelijkheden. En het is zo tof om te merken wat je online met een groep kunt bereiken!

In een volgend artikel deel ik daarom een aantal werkvormen met je die zorgen voor persoonlijk contact met de deelnemers, een enorme actiemodus en veel LOL met elkaar.

En jij? Hoe kijk jij naar het live online trainen? Welke van de 5 redenen spreekt jou het meeste aan om het ook te gaan doen?

Wil je leren zelf live online te trainen? Bekijk mijn online training ‘Vol zelfvertrouwen voor de (online) groep’.

Iene is een echte vakvrouw: met humor, hele goede tips over lesmiddelen en techniek en veel leuke inspiratie. Wat een feestje! Ze laat je zien hoe je een online training slim opbouwt, hoe je je cursisten bij de les houdt en hoe je een training ook weer sterk afrondt.”

Zo’n quote geeft toch veel ZIN in online trainen ;-)?

En ja, bijna alles wat je leert kun je ook toepassen in fysieke trainingen. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap. Ga jij het avontuur aan? Je hoeft het niet alleen te doen en dat maakt het tot een feestje 😊. Vol zelfvertrouwen voor de (online) groep. Yoehoe!

Bouw boeiende online trainingen
vol interactie en verbinding met je deelnemers.

Ontvang op onregelmatige basis nieuwe inspiratie
in je mailbox!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *