Online trainers, zo blijf je rustig ook als de techniek niet werkt

Argghh … ik wil met mijn online groep werken in Jamboard, maar op het moment dat het erop aankomt werkt het niet. Herken je dat? De techniek die niet doet wat jij wilt? Alleen dat vooruitzicht zorgt al flink voor stress en daarom stel je online trainen nog maar even uit. Maar dat is dan weer niet zo slim in deze online tijd. Stress is niet nodig … Ik zal je geruststellen in dit blog.

Want ja, rechten van deelnemers?? Daar heb je nog nooit van gehoord. Toch is dat online ineens heel belangrijk als je wilt dat ze actief aan de slag gaan met jouw opdracht.

Ik ben het glad vergeten, die rechten van deelnemers.

En tijdens mijn recente online train-de-trainer gebeurt het weer. Deelnemers geven een stukje training en vragen de anderen lekker post-its te plakken in Jamboard en zo met elkaar te brainstormen over een vraag. Super leuke werkvorm, maar als niemand toestemming heeft van jou om in Jamboard te komen, blijft het bij een leuk idee.

Ik weet inmiddels hoe de techniek werkt. Die rechten van deelnemers? Kwestie van een paar vinkjes alsnog goed zetten ✔✔. Pfff … dan kunnen ze allemaal Jamboard in en lekker zinvol gaan spelen.

Mijn deelnemers zeggen ontzettend blij te zijn met het zelf oefenen tijdens dit traject. Zelf een stukje training geven en samen ontdekken hoe die tools precies werken. Als je zelf de knoppen bedient is dat toch heel anders dan wanneer je gewoon als deelnemer een opdracht van de trainer uitvoert ;-).

Rustig blijven is de belangrijkste tip als de techniek niet doet wat jij wilt.

Argghh … je hebt misschien de neiging om te mopperen, want de vorige keer werkte het wel, en Zoom gaat ’s nachts ineens allerlei dingen veranderen en voor je het weet zit je met je hoofd midden in dichte mist, zonder mistlicht. Help! Wat moet ik doen?? Zo krijgen je deelnemers ook nog eens stress van jou. Niet zo handig.

Hoe blijf je rustig?

  1. Vertel gewoon wat je aan het doen bent én adem rustig in en uit.
  2. Je kunt ook een korte pauze inlassen voor je deelnemers, kun jij even rustig vogelen en je trillende vingers tot bedaren brengen
  3. Krijg je het niet snel voor elkaar, stap dan over op een alternatief. Bijvoorbeeld een echte post-it voor de camera. Lekker old-school en heerlijk simpel.

Het is fijn om dit ‘droog’ te oefenen en gerustgesteld en geïnspireerd te worden dat het online trainen ook ‘simpel’ en ‘off-line’ mag. Hoe ga jij ‘droog’ oefenen? Ik nodig je uit om mee te doen met mijn online train-de-trainer. Binnenkort start weer een nieuw traject waarin je jouw eigen online training bouwt én oefent.

Hoe zit dat nou met die rechten van deelnemers? Een klein stappenplan:

  1. Open Jamboard (jamboard.google.com)
  2. Klik op het plusje rechtsonder en open een nieuwe jam
  3. Klik op de blauwe balk DELEN rechtsboven en zet daar bij link ophalen: Iedereen op internet met deze link kan bewerken (let op: deelnemers dus omzetten van ‘lezer’ naar ‘bewerker’)
  4. Kopieer de link en plaats die in de chat tijdens je online training
  5. De deelnemers klikken op de link en kunnen aan de slag met de plaknotities of post-its via het linkerbalkje

Ben je toch vergeten je deelnemers rechten toe te kennen om de jam te bewerken? Geen probleem. Dat kun je heel simpel en snel alsnog doen (zie punt 3).

Zin in meer hele praktische ideeën voor jouw eigen online training en een zetje om het echt te gaan DOEN? Doe dan mee met de masterclass “Boeiend online trainen”. Zien en ervaren. Veel enthousiaste deelnemers zijn je voorgegaan :-). Welkom op 31 maart of 1 april 2021!

Bouw boeiende online trainingen
vol interactie en verbinding met je deelnemers.

Ontvang op onregelmatige basis nieuwe inspiratie
in je mailbox!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *