Zelfverzekerd een training geven

Onzeker zijn als trainer is helemaal niet erg

Mensen denken dat ik altijd zelfverzekerd voor de groep sta. “Het gaat zó van nature”, zeggen ze dan. Ik voel me een beetje ongemakkelijk bij zulke uitspraken, alsof ik ergens ver boven de normale mensen uitsteek. Alsof onzekerheid iets is wat je absoluut moet overwinnen, want anders …anders val je misschien door de mand?

Onzeker zijn is helemaal niet per definitie vervelend, ongewenst of iets om snel te verstoppen. Nee. Onzekerheid maakt je menselijk en zorgt voor verbinding. Maar dat wil je natuurlijk niet horen ;-).

Want onzekerheid zorgt voor een knoop in je buik, een brok in je keel, kramp in je kaken, hoog opgetrokken schouders en bibberende benen. Daar wil je zo snel mogelijk van af. “Geef me een trucje, een snelle tip”, krijg ik dan als vraag. Maar gaat dat helpen? Ik stel de retorische vraag maar even ;-).

Pas had ik er zelf weer last van. Last van die nare, onzekere gevoelens. Wat was er aan de hand? Een nieuwe groep vol hoogopgeleide mensen. Ze kijken me verwachtingsvol aan … Zij zijn stil …. Ze staren ….

Ik voel een brok in mijn keel die mijn woorden tegenhouden. Een soort grom komt naar buiten, een grom die niemand hoort. Een grom als antwoord op de groep die één groot wild dier wordt dat me aan wil vallen. Ik ben doodsbang en voel me heel alleen.

Ik moet met iets waardevols komen, anders zijn ze niet tevreden. Of eígenlijk … anders eten ze me op. Wat ik te brengen heb is zooo simpel, dat weten ze toch allang?” Mijn hart bonst. Ik heb de neiging om te vluchten.

Waar is de nooduitgang?

Ik neem een slokje water, haal adem en ben weer terug in het hier-en-nu. We zijn 2 seconden verder, misschien 3.

Wat gebeurt er? Het is een soort oer-reflex op een nieuwe groep hoogopgeleide mensen. Ik weet het, ik herken het. Een drang om me te bewijzen, me groter voor te doen dan ik ben, een trucje toe te passen om waardering te ontvangen. Maar zo’n trucje werkt niet, dat weet ik ook inmiddels.

Wat werkt wel? Mijn missie voelen. Diep ademhalen en van binnen voelen wat ik te bieden heb. Dat ENE wat voor mij zo eenvoudig is en wat anderen niet zien en nog niet kunnen. Dát heb ik te bieden. En dat is een maal waar ze heerlijk van kunnen smullen. Een maal dat smaakt naar meer ;-).

Dan voel ik me weer stevig en kan ik reageren vanuit mijn volwassen rol in plaats van als een angstig klein meisje dat zich overweldigd voelt. En natuurlijk is dit iets wat ik heb moeten leren met vallen en opstaan. Soms overvalt zo’n situatie me ineens en tegelijk zorgt dat ervoor dat ik me niet verheven voel boven mijn deelnemers. Ik ben net als zij een gewoon mens. En toevallig zitten ze bij mij in een training omdat ik blijkbaar iets te bieden heb ;-).

En jij, realiseer je dat anderen net zo naar jou kijken, als jij naar mij kijkt. Anderen zien jouw waarde. De waarde die je op zo’n moment zelf misschien niet voelt. Logisch dat als ik de groep zie als een grommend wild dier, ik niks toevoeg als piepend muisje. Maar als ik weer mijn waarde voel, verandert de groep ook weer in een groep met leuke, nieuwsgierige mensen. En heb ik er ZIN in.

DUS, maak contact met je boodschap. Voel die tot in je tenen, laat het kippenvel omhoog kruipen tot je warm wordt van binnen. Doe dit voor je start met de groep enne .. als zo’n gevoel je zomaar overvalt, haal adem en zet je voeten stevig op de grond, schraap je keel en laat na die paar seconden je woorden stromen.

Heb je al wel eens overwogen om me te mailen over die onzekere gevoelens, maar voelde je je daar onzeker over? Dan nu vast niet meer ;-). Tot snel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Totus Training draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches