rust in uitvoering

Het was op een zonnige zondagmiddag in augustus. Ik was alleen thuis en zat in de tuin een boek te lezen. Wat een rust! Geen stress, maar balans en tijd voor mezelf. Het boek heet: ‘rust in uitvoering’, geschreven door alex soojung-kim pang, met als ondertitel ‘meer voor elkaar krijgen door minder te werken’. JA, ik wil dat!

Vaardigheid

Ik heb van het boek een mindmap gemaakt, omdat mij dat helpt om de kern vast te houden en toe te passen. Want het is niet altijd zo’n zonnige zondagmiddag vol rust … Ik kan me voorstellen dat zo’n mindmap (klik op het plaatje om het te vergroten) er wat overweldigend uitziet, maar misschien stimuleert het jou om ook het boek te lezen. Want bewuste rust is een vaardigheid en het is te leren.

Anders kijken

Ik heb het boek in 1 ruk uitgelezen. Historische voorbeelden van succesvolle groten lieten mij heel anders kijken naar werk en rust. En verder ontdekte ik dat ik onbewust al in de uitvoering zit. Heel fijn! Ik ging vooral snappen hoe werk en rust samenwerken, zodat ik mijn creativiteit kan stimuleren en in stand houden.

Bewuste rust

Bewuste rust is dus het belangrijkste thema in het boek. Rusten doe je wanneer je werk af is – maar het is nooit af. Hoe kom je uit deze vicieuze cirkel? De schrijver reikt de oplossing aan: door meer en doelbewust te rusten verhoog je je productiviteit, je krijgt meer energie, een scherpere blik en vooral een beter leven. Wie wil dat niet?

Geen trucje

Het boek is geen stappenplan voor succes. Bewuste rust is geen trucje. Het is bewustwording en vervolgens kies je zelf welke manier van bewuste rust jou als eerste gaat helpen bij jouw doel. Voor mij was het heel goed om opnieuw te ontdekken dat werk en rust partners zijn. Ik heb gemerkt dat mijn brein zelfs in rusttoestand aan vraagstukken werkt. Door bewuste rust stimuleer ik mijn creativiteit en doe ik mijn werk met veel meer plezier.

Partners

Door heel bewust aandacht te schenken aan deze manieren heb ik ontdekt en ervaren dat werk en rust niet gescheiden zijn. Ze zijn echt partners die samenwerken. Tijdens het werk kan ik rust toepassen en ook tijdens rust kan ik zomaar werken. Super fijn om te merken.

In dit artikel neem ik je mee in 3 manieren van bewuste rust die vast ook jouw creativiteit stimuleren.

Ik laat je deze 3 manieren zien in 3 persoonlijke verhalen:

1. Wandelen

Het was tijdens mijn 2-daagse train-de-trainer dat een deelnemer voorstelde om 15 minuten met elkaar te wandelen na afronding van de dag. Goed idee! Ze plantte met dit voorstel bij mij een zaadje.

In de lunchpauze liep ik even buiten, lekker bewegen in de frisse wind en ideeën borrelenden naar boven. Ja, die 15 minuten lopen straks … en vervolgens ontstond er een creatieve werkvorm in mijn hoofd om juist in die 15 minuten de training af te ronden. Zo gedacht, zo gedaan. En de bewuste wandeling als afsluiting van de 2-daagse heeft bijzondere inzichten en gesprekken opgeleverd. Prachtig!

2. Dutje

Ik was op vakantie en deed een dutje in het zonnetje. Ik werd wakker en een klant kwam in gedachten voorbij. Een klant die haar coachingstraject even stil heeft gezet, omdat de balans in haar leven ontbreekt. Ze wil alles uit het traject halen en vooral alle praktische tips innemen en dat lukt nu niet.

Ik besefte ineens hoe ik weer beweging kan creëren. Hoe ik kan zorgen dat ze weer voeling heeft met haar eigen kwaliteiten, waardoor ze grip krijgt en haar draagkracht kan vergroten en zelf een stap kan zetten.

Ik heb contact met haar opgenomen en ja, ze wil graag weer afspreken. Ik zie haar snel.

3. Slapen en dromen

Ik had een hele rare droom. Iemand kwam naar me toe en zei dat bedrijf X het belangrijk vindt dat hun medewerkers goed kunnen presenteren. Ze vond het gek dat ik die lead niet had opgepakt. Ik dacht in mijn droom: “Ik wil die lead helemaal niet oppakken. Ik heb geen zin om die mensen praktische tips te leren.” Toen werk ik wakker …

Hé, dacht ik, wat een bijzondere droom. Wat gebeurde er precies in die droom? Zit er misschien een boodschap in? Was het een mind-wandering, om te spreken in de termen van de schrijver van het boek?

Ik wil dolgraag aan de slag met mensen onder de waterspiegel. En dat kan gewoon door boven de waterspiegel te beginnen. [Lees in dit blog meer over de waterspiegel en de ijsberg.] Hiermee geef ik mezelf toestemming om ook heel praktisch bezig te blijven en van daaruit dieper in te steken. Dat geeft mij duidelijkheid.

JA, ik wil!

Door bewust bezig te zijn met werk én rust heb ik verrassende ontdekkingen gedaan die ‘zomaar’ opborrelden. Die ontdekkingen zorgden bij mij voor een scherpere blik, waardoor ik nog beter mijn deelnemers van de training kon inspireren, mijn coachklant weer in beweging is gekomen en ik zelf meer helderheid heb over mijn eigen route naar wat ik écht wil. Werk en rust zijn partners!

Wil jij dit ook?

Balans, tijd voor jezelf, meer energie en een hogere productiviteit? Het lijkt haast een Tell Sell reclame ;-). Ik zeg: lees het boek en oefen je in de vaardigheid van bewuste rust. Wil je doorpraten hoe dat werkt voor jou? Neem gerust contact met me op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *