Stevig omgaan met weerstand - Totus Training

Stevig omgaan met weerstand

Foto0077

Stevig blijven staan als trainer
als er weerstand uit de groep komt
is nog niet zo makkelijk


Je neemt jezelf mee als mens.
En trainen is een spannend vak. 
Jij in je eentje tegenover de groep. Soms raak je uit je evenwicht.
Dat gebeurt, hoe ervaren je ook bent als trainer. 

Raak jij soms uit balans als trainer?

Ineens gebeurt het. Je hebt al wat buikpijn en voelt je lichtelijk ongemakkelijk in de groep. Er hangt een soort stilte. En ineens barst de bom. “We hebben hier niks aan. We hebben liever Petra. Jij weet de kern niet te raken.” Jij denkt: “Zie je wel, dat ik het niet kan, ondanks mijn goede voorbereiding val ik toch door de mand.

Je wilt geen gedoe, je wilt het oplossen, maar je voelt je machteloos, steeds kleiner worden, kunt niet meer helder denken, wilt weg of er komt een waas over je waardoor je dingen zegt waar je later spijt van hebt.

Een deelnemer zit steeds te geeuwen. Je merkt dat je je best gaat doen om deze meneer erbij te betrekken en je voelt je onzekerheid stijgen.

Na afloop ben je moe en en leeg. Je twijfelt of het wel goed ging en of je deelnemers echt tevreden zijn. Je voelt je zelfs wat duizelig en realiseert je dat je vergeten bent iets te eten en te drinken tijdens de training.

Je ziet de ingevulde evaluatieformulieren eraan komen en voelt een knoop in je maag. Je werpt er snel een blik op en ziet ineens een punt van kritiek staan die je raakt. “Zie je wel, het is niet goed genoeg.”

Verlang je hiernaar?

Vat krijgen op deze situaties, 
vanuit de volwassen stand kunnen reageren en de groep weer meenemen,
zodat je kunt verbinden vanuit jouw kracht,
beschikbaar bent vanuit nieuwsgierigheid en
kunt versterken door liefdevol te confronteren.

Ik voel met je mee. Stevig staan als trainer gaat niet vanzelf. Ik heb ook zo van die triggers die me persoonlijk raken.

Omgaan met weerstand … lang geleden heb ik dit geleerd op mijn trainersopleiding. Maar vooral met mijn hoofd, want
ik was nog geen weerstand tegen gekomen. Ook zelf wel trainingen gegeven hierover, zonder veel ervaringsdeskundigheid.

Inmiddels dus vele jaren verder en vele ervaringen rijker ;-). Ja, zo kan ik het echt zeggen. Weerstand leert je een hoop over jezelf als trainer. En als je daar echt mee aan de slag gaat wordt je steeds meer een ‘echte‘ trainer.

Niets doen met weerstand is geen optie!

Wat leer je tijdens de training?

  1. Je gaat je reacties herkennen 
  2. Je gaat ontdekken hoe je jezelf kunt ontdooien en ontwapenen
  3. Je gaat leren hoe je vanuit je volwassen rol kunt reageren
  4. Je gaat manieren vinden om te benoemen wat er speelt bij jou
  5. Je gaat van klacht naar KRACHT
  6. Je vindt herkenning bij elkaar
  7. Je kijkt uit naar weerstand 😉

Hoe gaan we samen aan de slag
in deze training?

Spiegel_En_Drempels

SAMEN op monsterjacht

zodat je vrijheid en plezier ervaart op het podium

Wil jij ook stevig omgaan met weerstand?
Doe dan mee met de training!

DOE-tip voor jou:

Meld je vandaag nog aan

Verbinding met jezelf, zorgt voor verbinding met de ander

Deze training is voor trainers die:

 • zichzelf zien als hulpmiddel om hun deelnemers stappen te laten zetten
 • en daarom zelfonderzoek belangrijk vinden om de zaag scherp te houden
 • soms enorm persoonlijk geraakt worden door situaties in de groep
 • voelen dat het geen optie is om er niets mee te doen
 • gewoon mens zijn en dus ook hebben te dealen met zichzelf en alles wat er van binnen leeft

Ervaringen van klanten

in eerdere trainingen

"Zonder trucjes ;-)"

Gelukkig was daar Iene. Ze helpt me met de (flexibele) opzet van een workshop, maar vooral met het onderzoeken van mijn onzekerheden en blokkerende gedachten. Iene is niet van de trucjes, ze gaat echt de diepte in. En dat is fijn! En confronterend natuurlijk.

Wil jij ook hulp bij het ontwikkelen van je workshops, en vooral écht de diepte in zodat je groeit als trainer en als mens? Praat gewoon eens met Iene.

"Hoofd en hart verbinden"

Iene geeft niet alleen praktische handvatten voor het maken van een waardevolle training maar ze daagt je bovenal uit om je hoofd en hart met elkaar te verbinden. En beiden heb je nodig om vanuit jezelf volledig tot je recht te komen. Alleen dan kun je anderen bieden waar zij recht op hebben.

Voor mij betekent dat, dat ik veel doelgerichter te werk kan gaan in mijn trainingen, waardoor het leereffect van mijn deelnemers enorm wordt vergroot.

"Ik luister nu naar mijn gevoel en duw het niet meer weg"

Ik ben met mezelf aan de slag geweest. Ik luister nu naar mijn gevoel en duw het niet meer weg. Dat scheelt me heel veel energie. Zo kan ik inspelen op wat er gebeurt in de groep en op wat zij nodig hebben. Ik beheers de stof en kan het op een goede manier overbrengen. Rust en openheid ontstaat, waardoor ik de groep optimaal laat leren.

Iene ziet wie ik ben en respecteert me, daardoor durf ik meer en geloof ik weer in mezelf. Ze heeft me niet een paar trucjes geleerd, maar me geholpen met de laag eronder. Zo sluiten de praktische handvatten aan bij wie ik ben en ben ik in mijn element. Ik voel weer verbinding met mezelf en dit heeft effect op ALLES in mijn leven. Ik voel nu zoveel rust en ruimte en momenten van blijdschap. Ik ben weer mezelf. Hoe fijn is dat!

"Ik sta vol zelfvertrouwen voor de groep"

Ik voelde me onzeker voor de groep en durfde daar niet te staan. Ik deed mijn best en tóch lukte het niet. Ik liet de groep over me heen lopen. Bakken vol energie kostte het me en ik voelde me gefrustreerd.

Ik heb nu tools om vanuit mijn hart de aandacht te trekken en mijn boodschap over te brengen. Mijn baas zegt: ‘Wat heb jij een ontzettende transformatie ondergaan.” Dat klopt!

Ik sta vol zelfvertrouwen voor de groep en kan inspelen op wat er gebeurt. Ik voel me zeker van mezelf. Of de groep veel weerstand heeft of weinig, of ze de hele tijd vragen hebben of juist heel stil zijn. Het maakt niet uit. Ik weet precies wat ik moet doen!
Daniëlle van Laar
Arbeidsbemiddelaar

Iene Lammers

Gecertificeerd professioneel trainer en (team)coach. Meer dan 15 jaar ervaring.

Ik houd van echtheid en leer je geen trucjes. Een trucje komt niet uit jezelf, het is aangeleerd. Ik ga dieper en leer je jezelf als mens mee te nemen voor de groep, echt vanuit je hart. Dit is de verandering van binnen naar buiten. De verandering die ik eerst zelf moest ondergaan.

Het duurde lang voordat ik dit snapte. Studeren en nieuwe vaardigheden leren, helpt voor de korte termijn. Maar het zorgt niet voor zelfvertrouwen en rust. Daarvoor is dieper onderzoek nodig. Ik ben die ontdekkingsreis aangegaan, mét hulp, om hoofd en hart met elkaar te verbinden. Confronterend én helend.

Met die ervaring help ik ondernemers en inhoudsdeskundigen om een prachtige trainer te ZIJN, echt te ZIJN. Een trainer die vervolgens magische dingen DOET met de groep. 

Totus is Latijn voor totaal, allesomvattend. Dat betekent dat ik je niet alleen die praktische trainersvaardigheden leer. Maar vooral dat je gaat voelen en ontdekken hoe jij vrolijk, vol zelfvertrouwen en met een milde vorm van zelfspot kunt staan voor de groep. Hoe leuk is dat voor jou én je deelnemer!

Vertel het me en ik zal het vergeten.

Laat het me zien en ik zal het onthouden.

Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken!

Confucius

Praktisch

 • Trainingsdatum: volgt binnenkort
 • De training vindt plaats via Zoom
 • Maximaal 6 deelnemers
 • Je ontvangt vooraf DOE-tips om alvast in de stemming te komen
 • Investering € 225,- ex btw

Wil jij ook stevig omgaan met weerstand?
Doe dan mee met de training!

DOE-tip voor jou:

Meld je vandaag nog aan

Totus Training draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches