Versoepelingen, versoepelingen, je wou dat het ook in je training soepeler ging - Totus Training

Versoepelingen, versoepelingen, je wou dat het ook in je training soepeler ging

Na afloop ben je moe en twijfel je of het wel goed ging en of je deelnemers echt tevreden zijn. Je voelt je zelfs wat duizelig en realiseert je dat je vergeten bent iets te eten en te drinken tijdens de training.

De volgende keer maar wat eerder beginnen met voorbereiden, nog een paar extra werkvormen erbij bedenken, mooiere PowerPoint sheets maken en gewoon een kan water naast je zetten en een paar energierepen. Dan gaat het vast een stuk beter.

Best goede ideeën, maar …

Het zijn inderdaad best goede ideeën, maar … de kans dat je nog steeds verkrampt hard aan het werken bent is heel groot. Je bent namelijk de oplossing buiten jezelf aan het zoeken.

Soepel je weg vinden

Wil je groeien als trainer? Verlang je ernaar om soepeler je weg te vinden tijdens de training? Jij bent zelf de grootste factor in het wel of niet halen van je doelen. Zoek dus de oplossingen in jezelf.

HOE dan? 3 tips

 

Tip 1: Begin met 100% commitment aan het trainingsdoel

Voel dat dit is wat jij met je deelnemers wilt bereiken. Je hebt goed onderzoek gedaan en weet dat het aansluit bij hun probleem. Jij gaat ze helpen om een stap te zetten. Het doel geeft je richting en je weet precies wat je moet doen om dat doel te halen.

Je kunt vervolgens je voorbereiding loslaten, inspelen op wat er gebeurt en improviseren. “Ik heb 100% voorbereid en kan nu 100% loslaten”, zei pas een klant, “ik kan onderuit gaan, en ik sta weer op en daar kan ik van genieten”.

Tip 2: Vertrouw op je eigen kwaliteiten en intuïtie

Haal adem, zit stevig op je stoel en praat vanuit je gevoel. Ik heb het de laatste tijd zo vaak letterlijk gezien als ik een klant begeleid via Zoom. Na die ademteug komen er heel krachtige woorden die mij kippenvel bezorgen. Vanuit een houding: dit is wat ik te doen heb en dat ga ik doen ook!

Haal dus adem, zit stevig op je stoel en praat vanuit je gevoel. Hier zit het knopje om je intuïtie aan te spreken en je verlangen om de ander verder te helpen. Met dit knopje raak je de ander, waardoor je verbinding voelt en als vanzelf je kwaliteiten inzet.

Tip 3: Luister naar je lichaam

De brok in je keel, de bal in je buik, je verkrampte schouders, je hoge ademhaling, je kiezen op elkaar …het zijn allemaal signalen die je iets willen vertellen. Leer de taal van je lijf te verstaan en luister. Merk het op.

Door de spanning in je buik, ga je je schrap zetten en komt er zomaar een enorme gedrevenheid naar boven om te gaan fixen. Want daardoor gaat dat nare gevoel weg bij je.

Benoem het eens: “Joh, ik voel heel sterk de neiging om je nu allerlei tips te geven om je probleem te fixen, maar ik weet dat ik het niet voor je kan oplossen.” En houd vervolgens je mond (zonder je kiezen vast te zetten ;-)). Bijna 100% kans dat de ánder in beweging komt en zelf een oplossing aandraagt.

Vertrouwen in jezelf

Drie tips die jou helpen om zelfvertrouwen te ontwikkelen als trainer. Tips die ervoor zorgen dat je soepeler gaat bewegen tijdens de training. Het mooiste is als je kunt zeggen dat je vertrouwen hebt in jezelf. Dat je innerlijke rust voelt en durft te blijven staan. Dat je creativiteit stroomt en je deelnemers tot inzichten komen, je kwartjes hoort vallen en zij voldoende geworteld zijn om stappen te zetten. Gaaf hè, om daar een bijdrage aan te leveren als trainer.

Op deze manier voer je je eigen versoepelingen in en ben je niet afhankelijk van dingen buiten jezelf. Jij bent geworteld en laat je deelnemers wortelen.

PS Midden in de zomer start de training “Bouw een boeiende training”. Praktisch én persoonlijk. Na afloop heb jij jouw waardevolle training klaar, waarmee jij gaat uitdelen waar jij zo vol van bent en wat zo helpend gaat zijn in het leven van je deelnemers. Je bent welkom! Lees hier alles >>

 

Ontdek wat jij
nodig hebt om zelfverzekerd te trainen.

Ontvang op onregelmatige basis nieuwe inspiratie
in je mailbox!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Totus Training draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches