Waarom ik veel mensen aanraad om NIET op het podium te gaan staan

Sprekersangst of podiumvrees staat in de top 5 van grootste angsten. Het beste advies dat ik je kan geven: Ga NIET op dat podium staan! Je lijkt wel gek.

Eerst ben je weken druk met gesprekken voeren met de monsters in je hoofd. Ze fluisteren continue:

Je weet niet genoeg.
Je kunt het niet.
Je collega is echt veel beter.

En, als je toch doorgaat met je voorbereidingen, gaan ze steeds harder praten. Gelukkig heb je een kelder waar je de monsters kunt opsluiten. Je duwt ze erin en doet snel de deur dicht. Hé, de kelder is niet geluidsdicht, je blijft ze horen. Dan maar oordoppen in.

Door!
Kom op, zeg!
Laat jij je kisten?
Zielig hoor.
Laat eens zien wat je kan!

Oké, oké, zeg je. Je gaat de strijd aan. Eindelijk heb je je langs al die rijen monsters geworsteld en je bent op het podium beland. Je gaat staan. Ergens heb je gehoord dat het goed is om even diep adem te halen. Zo kun je landen op het podium. (Ondertussen denk je: Huh, landen? Ik zit toch niet in een helikopter?) Je haalt toch maar even diep adem. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Dan is het moment daar om de zaal in te kijken. De zaal is uitverkocht. Je bent trots op jezelf. Wow, ik heb echt iets te brengen. Ze komen allemaal voor mij! Je begint je verhaal.

Je kijkt de zaal in. Je kijkt nog eens goed. Leuk, dat er zoveel bekenden zijn. Oude bekenden, nieuwe bekenden. Ze kijken naar je, staren je aan, kletsen met elkaar, geeuwen, zitten onderuitgezakt, stellen ingewikkelde vragen. Je vindt het ineens niet meer zo leuk.

Dan gaan ze ook nog door elkaar heen praten.

Je weet niet genoeg.
Je had eerst nog meer moeten oefenen.
Je vertelt wel veel droge en saaie stof, zeg.
Je legt het niet erg duidelijk uit.
Je bent echt een stuk slechter dan die andere trainer.

Je krijgt de zaal niet meer stil. Help, wat moet ik doen? Nou ja, er is gelukkig gelijk iemand die je een paar suggesties wil aandragen. Dit bijvoorbeeld:

  1. Pak je bokshandschoenen en sla de mensen rij voor rij knockout
  2. Vlucht via de nooduitgang naar buiten
  3. Blijf staan als een bevroren standbeeld op het podium

Ineens kom je tot het besef dat het inderdaad geen goed idee was om op dat podium te gaan staan. Je had naar die wijze raad moeten luisteren ;-).

>>>

Of toch niet? Want je kent vast het belangrijkste principe van EHBO.
In eerste instantie let je altijd op je eigen veiligheid. Je benadert het ongeval alleen als dit veilig kan. Niemand heeft er iets aan als je zelf ook slachtoffer wordt.

Hoe werkt dat bij EHBS en EHBP? Eerste Hulp Bij Sprekersangt. Eerste Hulp Bij Podiumvrees.

Zorg eerst voor jezelf door naar je kelder te gaan en daar een grote schoonmaak te houden. Het is wel verstandig om iemand mee te nemen met een extra zaklamp en batterijen en biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Een expert in monsterbestrijding zogezegd. En ga samen aan de voorjaarsschoonmaak.

Ik heb dat ook gedaan. Mijn eigen kelder is nu een prachtige, frisse en lichte ruimte. Prima dagelijks bij te houden met een fijn schoonmaakdoekje. (Ik maak geen reclame voor het merk.) Veel mensen willen ook zo’n lekker opgeruimde kelder. Ik heb er veel geholpen. Soms gaan we ook nog even door met de schoonmaak op zolder. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, gaat het als vanzelf.

>>>

De kelder is schoongemaakt, de stemmen van de monsters zijn gehoord en nu is de échte stem te horen die zegt:

Ik kan dit.
Ik ben oké.
Onzekerheid mag er zijn én ik kan gewoon een training geven.

En dan gebeurt ook dit:

  1. Vechten wordt met MILDHEID het publiek oprechte feedback geven
  2. Vluchten wordt vanuit LEF anderen inspireren
  3. Bevriezen wordt VOELEN en deelnemers verbinden op een dieper niveau dan bij EHBO
Dank aan Janneke de Boer voor de prachtige visual die ik mag gebruiken van haar ❤.

 

En JA!! Je staat op het podium en dat is een héél goed idee! Mildheid, lef en voelen hebben je geholpen.

>>>

“Wow, ja, dat is wat ik wil. Ik wil verbinding voelen met mijn deelnemers, ze inspireren en zorgen dat weerstand als sneeuw voor de zon verdwijnt. Dat niet langer die monsters het voor het zeggen hebben. JA, ik wil nu écht op dat podium staan, mijn verhaal delen, mijn passie en daarmee mensen helpen. Ik stop met rondjes draaien in mijn hoofd en besluit er nu écht voor te gaan.  Ik laat me niet meer tegenhouden en GA.”

Hoor ik jouw stem? Cool!! Ik geloof niet in toeval. Onze wegen kruisen elkaar niet toevallig op dit punt. Jij bent expert op jouw vakgebied. Ik ben expert op het gebied van trainen.

Ik leer jou een boeiende (online) training geven, waar je deelnemers enthousiast over zijn en jij met een tevreden gevoel op terugkijkt. Ik heb daarvoor een nieuw ONLINE groepstraject ontwikkeld.

Ik ben zelf verrast door de enorme stappen die eerdere deelnemers hebben gezet in dit traject. Wow. Online leren heeft veel voordelen. Het is een soort snelkookpan en daar kun jij ook van profiteren. Ik ben dus enthousiast en blij, enne mijn vorige deelnemers ook :-). Jij kunt dat ook zijn in 2020. Nieuwe data volgen.

Klik hier en lees alles over inspiratie en verbinding op het online podium. Ja, dat kan jij!! >>>

Heb je vragen? Wil je als eerste de nieuwe data weten? Neem contact met me op.

Bouw boeiende online trainingen
vol interactie en verbinding met je deelnemers.

Ontvang op onregelmatige basis nieuwe inspiratie
in je mailbox!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *