Wat iedereen lijkt te kunnen. Behalve jij.

Wat iedereen lijkt te kunnen. Behalve jij. Dat is een training lang voor de datum al helemaal uitgewerkt klaar te hebben liggen. Een strak draaiboek in je huisstijl, schitterende werkbladen en stralende werkboeken, en een tijdschema waar de NS jaloers op kan zijn.

Je kunt het niet. Die spreekbeurt vroeger over je konijn was al een ramp. Een training is dus helemaal serieuze business. “Wat is er mis met mij?”, vraag je je af.

  1. Nou ja, je hebt veel belangrijker dingen te doen in de week voor de training, zoals je mail bijwerken, rondjes lopen door je huis, surfen op internet en toiletpapier aanvullen.
  2. Eind van de week zit je permanent in de paniekzone of op de wc, want je hebt nog niks voorbereid en morgen is die training!
  3. Je ideeënstroom is geblokkeerd en de hijskraan is nog niet beschikbaar om al die basaltblokken te verwijderen. Als de training nou een week later zou zijn …

Je kunt het gewoon niet.

Geen paniek ;-). Het hoeft ook helemaal niet! Ik kon het ook jarenlang niet, maar heb nu een manier gevonden waarop het voor mij wél werkt.

Ik zet de structuur van de training op 1 A4 en laat het vervolgens een week lekker sudderen. Tijdens het koken, doen van de btw of het stoffen van mijn huis, schrijf ik er nog een ingeving bij en dan vlak voor de training, als de druk hoog genoeg is, ga ik er nog even voor zitten.

Daarvoor heb ik wel 15 jaar zwetend in een hok met volgeschreven flipovervellen gezeten, omdat ik het beste voor mijn deelnemers wil. Niet dat dat het beste was, maar daar kwam ik pas later achter. En ik heb dit nu gelukkig in de vingers, 3-dubbel gecertificeerd trainer als ik ben. En leer het dus mijn deelnemers in mijn train-de-trainerprogramma.

En dan kan je tijdens de training lekker improviseren met je deelnemers en veel lol hebben met elkaar.

Voorbeeld

Zo heb ik een keer een oefening gedaan met mijn deelnemers om hun expressie op het podium te vergroten en gelijk weer nieuwe energie te krijgen. Ik had gewoon zin om dat buiten te doen. Dus hup mijn gevoel gevolgd en met z’n allen naar de parkeerplaats, waar we onzichtbaar zijn voor de andere werknemers van het bedrijf, want alle zonneschermen zijn naar beneden.

Ik vraag een liefhebber die wil starten met lopen op de parkeerplaats alsof hij na het eten een wandelingetje maakt. Vervolgens sluit een ander aan en doet het loopje na, vergroot het uit en overdrijft. De voorloper neemt de uitvergrote en overdreven loop over en loopt even rond in die uitvergrote versie van zichzelf. Aansluitend geeft hij een korte presentatie.

Een luid applaus volgt van de deelnemers én van alle collega’s die hun zonneschermen opgetrokken hebben en de ramen geopend … Wat een plezier hebben we met elkaar. Ook de anderen geven daarna een prachtige presentatie vanuit een krachtige versie van zichzelf. Wat een resultaat! Ik had het vooraf niet bedacht.

Weet je, als je geniet als trainer, straal je dat uit en hebben je deelnemers zin om mee te doen en spelenderwijs leren ze super veel van jou. Jij wilt natuurlijk ook die vrijheid in (online) trainen. De juiste structuur, en een snufje lef, geven je die vrijheid. Kom tevoorschijn en stop met jezelf verstoppen achter een dikke boom. Laat jezelf zien en lach.

Ben je nieuwsgierig naar de train-de-trainer waarin je leert om vol zelfvertrouwen voor de groep te staan? Met een heldere structuur, die genoeg ruimte geeft om te spelen? Zowel offline als online?

Helaas pindakaas ;-)! In juni en juli zit mijn train-de-trainer al vol met andere trainers die weer willen groeien als trainer. Ik heb in augustus weer 2 plekken, zodat je na de zomer prachtige trainingen kunt bouwen én geven vanuit de krachtige versie van jezelf. Ga je ervoor? Hier vind je alle info over de training.

Bouw boeiende online trainingen
vol interactie en verbinding met je deelnemers.

Ontvang op onregelmatige basis nieuwe inspiratie
in je mailbox!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *