Wat voelde ik me onzeker! Vreselijk! Ik schaamde me dood.

Ik was een robot die voor de groep stond en een lesje afdraaide. Zo had ik natuurlijk totaal geen verbinding met mijn publiek. Mijn boodschap kwam dus ook niet over. En o, wat wilde ik graag dat mijn verhaal wel zou landen.

We waren 2 dagen super fijn met elkaar aan het werk. Ik was de trainer en mijn groep wilde leren trainen. Een train-de-trainer dus. Het was genieten voor mij en de groep. Iedereen deed mee.

 

Tot het moment dat ik mijn upsell ging doen. Ik had geleerd hoe dat moet, met vroegboekprijzen, bonussen en weet ik niet wat. Het voelde zeer oncomfortabel. Ik was het contact en de verbinding kwijt met al die leuke mensen. Ze luisterden helemaal niet meer en ik raffelde mijn verhaal af.

 

Later kreeg ik als feedback: “Je houdt de groep 2 dagen sprankelend, je bent er helemaal voor de mensen. Ik ben super onder de indruk van je. Je upsell kan alleen zóveel mooier, ik zag dat je zenuwachtig was. Het ging niet van nature. Je was ineens heel anders. Je vertelde het tammer. Het was niet jouw verhaal. Ik zweefde weg …”

Ze had helemaal gelijk! Als ik ga doen zoals ik denk dat het blijkbaar hoort:

  • Laat ik me niet zien zoals ik écht ben
  • Geniet ik totaal niet
  • Zit mijn speelse kant verstopt
  • Ben ik niet in verbinding met mezelf
  • Neem ik geen ruimte in
  • Blijf ik piekeren en malen

Ik ging doen zoals het blijkbaar werkt bij anderen, zoals ik dacht dat het hoorde. Ik maakte geen eigen keuzes. Tegelijk voelde ik ook die schaamte: Ik kan dit niet. Ik doe het niet goed. Ik faal. Help!

Heerlijk, helpende zelfpraat dus … maar niet heus. Hoe kom je hier uit?

Ik ben uiteindelijk gaan voelen wat wél bij mij past en vooral wat ík wil en ben eigen keuzes gaan maken.

En nu? Ik ben Iene, ik doe het op mijn manier. En wat is dat heerlijk!

Een upsell, zoals ik dacht dat het hoorde, doe ik nooit meer. En misschien wel juist daardoor haken er steeds weer nieuwe klanten aan.

Wat een ruimte geeft dit. Ik kan weer spelen en ontdekken en voel me vrij om mezelf te zijn. Het piekeren is gestopt. Hup, weg energielek en mijn creativiteit kan weer stromen.

Dit gaat ook jou helpen om in verbinding te blijven met de ander:

  • ontdek wat jij wilt
  • wat bij jou past
  • maak bewuste keuzes
  • en handel ernaar

Om deze les in praktijk te brengen heb ik een oefening voor je die je gaat helpen om ruimte te vinden voor oplossingen, inspiratie en nieuwe ideeën die helemaal bij jou passen. Download de oefening en ga lekker aan de slag. Enjoy!

PS En dit geldt natuurlijk niet alleen voor trainers, maar voor ieder die écht zichzelf wil zijn in contact met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *