Zo ben je geen grijze muis als trainer: 3 tips én een bonustip - Totus Training

Zo ben je geen grijze muis als trainer: 3 tips én een bonustip

Nog 5 minuten. Dan begint de online meeting. Ik pak mijn lippenstift en geef mijn lippen een mooie rode kleur. Dan ben ik tenminste niet een grijze muis achter dat Zoomscherm.

Dit is alvast tip 1 dus 😉

Hoe zit dat bij jou? Hoe zorg jij voor jezelf zo vlak voordat de volgende online bijeenkomst begint? Vanmorgen ben ik vroeg opgestaan. De ochtenduren zijn mijn gouden momenten, mijn brein is nog lekker leeg en ik kan fijn nadenken en ideeën uitwerken. Om 10.00 uur start de blogwerkdag waar ik deelnemer ben (bij Paula Brummelkamp, een aanrader trouwens). Zo rond 9.30 uur ben ik dus al even bezig en merk dat mijn hoofd al aardig vol zit. Hoe zorg ik voor mezelf, zodat ik om 10.00 uur weer ruimte heb in mijn hoofd om een blog te schrijven?

Tada, tip 2 😊

Ik doe mijn jas aan en stap de deur uit. Even een klein rondje lopen, diep ademhalen, bewust mijn voeten voelen en luisteren naar de vogeltjes. Wat heerlijk! Ik steek mijn sleutel weer in het slot, pak een kopje thee, stift mijn lippen (o, nee!, dat ben ik vergeten …) en log in. Ik heb er zin in én heb weer ruimte in mijn hoofd.

Nog een tip? Ja, dit is nummer 3!

Tip 1 en 2 gelden natuurlijk ook als jij de trainer bent, maar dan is deze tip 3 wel heel belangrijk!

Het kan zo handig lijken om als trainer vlak voor de starttijd nog allerlei kleine klusjes te doen. Nog snel de Powerpoint klaar zetten, een Jam in Jamboard maken, een poll in Zoom, op de valreep je verhaal nog even aanpassen en o ja, die ene werkvorm nog snel toevoegen. Zo fijn dat je niet naar die locatie hoeft te fietsen of te rijden, dat scheelt een hoop tijd die je dus kunt steken in de voorbereiding van je online training.

Slim! Of toch niet? Als ik dit op die manier doe, voel ik me nogal gejaagd en zit mijn ademhaling hoog. Ik ben vooral met mezelf bezig. Heb ik alles op orde? Werken de knopjes? Uhm … wie komen er eigenlijk zo meteen? Stresssss.

Komt die tip nou nog?

Ja, sorry, ik liet me even afleiden. Ik ben er weer. O ja, tip 3, komt ie: zorg dat je ruim op tijd klaar bent met de voorbereiding voor je training. Een paar dagen van te voren is echt heel fijn. Dan heeft je brein de ruimte en de tijd om nog wat kleine aanvullingen te doen. En om jou alvast voorpret te geven 😊. Je krijgt zin om straks met je deelnemers aan de slag te gaan. Je aandacht is dan bij hen in plaats van bij jezelf als last-minute zenuwachtige trainer.

Samenvattend

Tip 1: Geef je lippen een mooie rode kleur. Oftewel, wees geen grijze muis achter dat Zoomscherm.

Tip 2: Loop een rondje buiten en maak je hoofd leeg. Oftewel, plan je dag niet helemaal vol.

Tip 3: Zorg dat je training ruim op tijd af is. Oftewel, ga niet last-minute nog van alles verzinnen.

Bonustip(s)

Geef je deelnemers, bijvoorbeeld een week voordat de training start, een voorbereidende opdracht. Laat ze alvast wat lezen, ergens over nadenken of heel gericht iets opschrijven. Laat je eigen creativiteit los en verzin een DOE-tip waardoor je deelnemers alvast veel ZIN krijgen in de training en helemaal in de startblokken staan.

En om ervoor te zorgen dat je training ruim op tijd af is, zou ik, als ik jou was ;-), mijn e-book “Boeiend online trainen” downloaden. Het zijn tien werkvormen voor volop interactie en verbinding met je deelnemers. Ook al pas je maar één van de werkvormen toe, je bent geen grijze muis meer achter dat Zoomscherm.

Best gek eigenlijk. Ik had een hekel aan lippenstift. Die rode afdruk die je achterlaat op de wang van de ander. Toch een voordeel, die online wangen ;-).

Ontdek wat jij
nodig hebt om zelfverzekerd te trainen.

Ontvang op onregelmatige basis nieuwe inspiratie
in je mailbox!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Totus Training draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches